Offerte ontvangen?
Vul hieronder de velden in en lever eventueel beelden/tekeningen aan van de huidige situatie. Wij nemen hierna z.s.m. contact met u op.
"*" geeft vereiste velden aan
6 subsidies voor het verduurzamen van je bedrijfspand
Jouw bedrijfspand verduurzamen? Dan kun je mogelijk gebruik maken van maar liefst 6 verschillende subsidies:
1. Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)
Deze subsidie is gericht op bedrijven die investeren in duurzame technieken, zoals warmtepompen, zonneboilers en kleinschalige windturbines. Let op: de subsidie voor zonnepanelen liep af op 31 december 2023 en is momenteel niet beschikbaar. Bij een dakrenovatie kun je deze installaties integreren om te verduurzamen.
2. Energie-investeringsaftrek (EIA)
Wie investeert in duurzame energie en energiezuinige technieken komt mogelijk in aanmerking voor fiscaal voordeel. Dat betekent dat je een (extra) deel van de investeringskosten mag aftrekken van de fiscale winst. Dat verlaagt de inkomsten- of vennootschapsbelasting, dus levert voordeel op.
3. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
Deze regeling biedt de mogelijkheid om tot 75% van de investeringskosten willekeurig af te schrijven. Dat betekent dat je daarvoor zelf het moment kiest, bijvoorbeeld ten opzichte van een relatief hoge winst in dat boekjaar.
4. Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++)
Deze subsidie richt zich op organisaties die hernieuwbare energie grootschalig opwekken of technieken toepassen die CO2-uitstoot verminderen. Bij een dakrenovatie kunnen wij je adviseren over hoe je hiervan kunt profiteren.
5. Subsidie verduurzaming MKB (SVM)
Jouw bedrijfspand verduurzamen met een subsidie? Deze subsidie is er voor ondernemers met een relatief laag energieverbruik. Je kunt subsidie krijgen voor het opstellen van een energieadvies en het uitvoeren van energiebesparende maatregelen.
6. Financiering en subsidies voor duurzame bedrijventerreinen
Tot slot zijn er vaak (lokale) subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar. Denk aan ondernemersfondsen of gemeentelijke ondersteuning, specifiek gericht op bedrijven die duurzame energie opwekken of energiebesparing realiseren.
Subsidies zijn vaak bedoeld voor bedrijven die duurzame energie opwekken of het energieverbruik willen verminderen. Let op: om in aanmerking te komen, moet je voldoen aan specifieke voorwaarden, zoals vermeld in de subsidiecriteria. We helpen je graag om te bepalen of je project hieraan voldoet en hoe je de aanvraag het beste kunt aanpakken.
Tip: wil je weten welke subsidies voor jouw bedrijf beschikbaar zijn? Neem contact met ons op voor persoonlijk advies!
Verduurzamen bedrijfspand met subsidie: belangrijke voorwaarden
Bij het verduurzamen van een bedrijfspand kun je in veel gevallen subsidie aanvragen. Houd er wel rekening mee dat je moet voldoen aan specifieke voorwaarden. Hieronder delen we de belangrijkste richtlijnen en bieden we advies op maat voor jouw situatie.
- Energie-investeringsaftrek (EIA)
Wil je gebruikmaken van de EIA? Controleer dan of de investering voorkomt op de Energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dakisolatiematerialen staan op deze lijst, wat deze subsidie aantrekkelijk maakt. In 2024 kun je maar liefst 45,5% van de investeringskosten aftrekken van je fiscale winst, wat aanzienlijke voordelen oplevert.
- Milieu-investeringsaftrek (MIA) en willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
Met deze subsidies kun je tot 75% van de investeringskosten willekeurig afschrijven. Dit betekent dat je zelf het moment kunt kiezen, bijvoorbeeld tijdens een financieel gunstig jaar. Zorg ervoor dat de investering vermeld staat op de milieulijst en dat je deze binnen 3 maanden meldt bij de RVO om in aanmerking te komen.
- Lokale subsidies
Voor maatregelen zoals dakisolatie, dakvervanging of asbestverwijdering zijn er vaak lokale subsidies beschikbaar. Deze voorwaarden verschillen per gemeente of provincie. Dankzij onze uitgebreide kennis van lokale regelingen kunnen wij je adviseren over de beste opties in jouw regio.
Tip: Combineer meerdere energiebesparende maatregelen voor optimaal voordeel. Denk bijvoorbeeld aan een dakrenovatie met isolatie of andere duurzame technieken. Gemeenten en provincies geven vaak de voorkeur aan gecombineerde projecten bij het toekennen van subsidies.
Let op: dien je subsidieaanvraag tijdig in! Veel regelingen hebben een beperkt budget. Zodra dit op is, moet je mogelijk wachten tot het volgende jaar om in aanmerking te komen.
Asbest laten verwijderen
Bij het verduurzamen van je bedrijfspand is het verwijderen van asbest vaak een belangrijke eerste stap. Veel oude gebouwen hebben asbest in het dak of andere delen van het pand. Dit kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid en maakt verduurzamen soms lastig. Daarom is het slim om asbest te laten verwijderen voordat je verder gaat met bijvoorbeeld dakrenovatie of zonnepanelen. We zorgen ervoor dat het verwijderen van asbest veilig en volgens de regels gebeurt.
Als je asbestverwijdering combineert met verduurzaming, zoals een nieuw geïsoleerd dak of zonnepanelen, kun je extra voordeel halen uit subsidies. Wil je weten hoe dit werkt? Neem contact met ons op, dan denken we graag met je mee!
Subsidies verduurzamen bedrijfspand aanvragen? Ontvang een offerte
Heb je vragen over de mogelijkheden om subsidies voor het verduurzamen van je bedrijfspand aan te vragen? Of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder.